Călin Popescu-Tăriceanu este un brand al liberalismului în România

Reporter: Domnule Deputat, aş vrea să lămurim mai întâi statutul dumneavoastră politic. Mai sunteţi sau nu membru PNL?

Mirel Taloş: Din păcate nu mai sunt membru PNL. Mi-am dat demisia după şaisprezece ani în care am fost membru al acestui partid. M-am identificat cu acest partid dar din păcate PNL nu mai există aşa cum îl ştiam. Sunt câteva decizii luate la vârful partidului în ultimul timp care din punctul meu de vedere sunt inacceptabile şi care m-au făcut să părăsesc partidul. În primul rând vorbim despre decizia de renunţare la liberalism că doctrina politică şi la afilierea europeană la ALDE şi de trecere la o doctrină conservatoare şi de afiliere la PPE. Este o trădare a istoriei de 140 de ani a PNL timp în care acest partid a fost reprezentantul liberalismului în România. Părăsirea ALDE, un grup politic care a ajutat foarte mult PNL şi România de-a lungul anilor este o trădare ordinară, dâmboviţeană, care nu face onoare PNL. În al doilea rând vorbesc despre decizia de fuziune cu PDL, care din punctul meu de vedere este revoltătoare. Nu poţi fuziona pentru conjunctura alegerilor prezidenţiale cu un partid care ţi-a fost adversar înverşunat ani de zile şi al cărui lider, formal sau informal, vorbesc de Traian Băsescu, şi-a propus explicit distrugerea PNL ani de zile. Să dai acum mâna cu PDL este o trădare a încrederii pe care alegătorii ne-au acordat-o în 2012, când făceam politică pe un mesaj anti PDL. Ambele partide vor pierde de fapt alegători în această fuziune care serveşte exclusiv lui Traian Băsescu. Nu mai vorbesc de faptul că din această fuziune va rezultă un partid care nu se va mai numi PNL, ceea ce este o crimă politică luată de o generaţie de lideri PNL care în fond nu au nici o legătură cu acest partid. Mi-am dat deci demisia din PNL pentru că nu vreau să iau parte la îngroparea PNL.

Rep.: V-aţi alăturat grupului Tăriceanu. Ce reprezintă această opţiune?

M.T.: Este opţiunea liberalismului. Călin Popescu-Tăriceanu este un brand al liberalismului în România. Este un brand al onoarei, al respingerii compromisului. Călin Popescu-Tăriceanu a salvat PNL în anii 2005-2008 în faţă asaltului zilnic al lui Traian Băsescu, care încerca să scape de PNL, inclusiv prin grupul Stolojan, cu care acum PNL se pregăteşte să dea mâna. Iniţiativa lui Călin Popescu-Tăriceanu urmăreşte salvarea liberalismului, construirea unei forţe politice noi care să reprezinte doctrina liberală în România, de vreme ce PNL nu mai este un partid liberal iar partidul rezultat din fuziunea PNL-PDL va fi un partid conservator. România are nevoie în continuare de un partid liberal, în special pentru promovarea de politici economice liberale, aşa cum au fost cele promovate de guvernul Tăriceanu în perioadă 2005-2008 şi care au dus la o perioada de prosperitate economică fără precedent de care românii îşi amintesc acum cu nostalgie.

Rep.: Aşadar se va fonda un nou partid?

M.T.: Da, vom fonda un nou partid liberal care se va numi Partidul Liberal Reformator, partid care va fi afiliat la ALDE.

Rep.: Fuziunea PNL-PDL este prezentată ca un proiect de unificare a dreptei. Este un lucru rău unificarea dreptei?

M.T.: Nu este un lucru rău, este o simplă teorie politică. Societatea este mult mai complexă decât axa convenţională stânga-dreapta. Există curente liberale, conseravatoare, naţionale, naţionaliste, ecologiste care caută să aibă reprezentare politică. Ele nu vor putea fi niciodată înglobate cu forţă în două blocuri. Nu este nici un proiect de unificare a dreptei, este un simplu proiect de îngropare a PNL printr-o decizie luată de oameni care nu au o legătură consolidată cu partidul. În partidul fuzionat, tipul liberalului, caracterizat prin eleganţă, distincţie, discurs moderat, spirit critic şi repudierea atacului la persoană va fi dominat de tipul pedelistului, caracterizat prin organizare militară, îndeplinirea ordinelor fără comentarii, absenţa criticii. În noul partid, în scurt timp, filonul liberal va dispărea.

Rep.: Urmăriţi cu Călin Popescu-Tăriceanu refacerea USL?

M.T.: Nu poate fi refăcut USL. Trebuie spus însă răspicat un lucru. În 2012 am fost votaţi ca USL, de către alegători PNL şi PSD, pe baza unui program de guvernare USL. Eu nu mă pot deroba de această reponsabilitate faţă de alegători şi nu pot da mâna cu PDL, împotriva căruia am fost ales. Vreau să vă spun că în urma deciziei PNL de ieşire din majorităţile cu PSD în consiliile judeţene şi de aliere cu PDL, s-a reuşit performanţa de a aduce PDL din două consilii judeţene în care era în majoritate la cincisprezece consilii judeţene în care este în majoritate. Nu pentru asta a fost votată USL, ca să întărim PDL. Alegătorii tradiţionali ai PNL sunt acum confuzi. Gândiţi-vă la cei 800.000 de români care au votat PNL la alegerile europarlamentare, au votat un partid istoric, un partid liberal, un partid afiliat la ALDE şi un partid anti Băsescu. La câteva zile după acest vot, au constatat că PNL nu mai este liberal, nu mai este în ALDE şi că va dipărea într-o fuziune cu însuşi spiritul lui Traian Băsescu. Este şocant şi dezonorant.

Rep.: Călin Popescu-Tăriceanu şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale. În condiţiile în care sunt mai mulţi candidaţi pe partea dreaptă, ce şanse credeţi că are de a intra în turul al doilea?

M.T.: Dacă Victor Ponta va candida, va intra în turul doi pentru că reprezintă un partid mare. Eu cred că în turul doi, alături de Ponta, va intra Călin Popescu-Tăriceanu. În PNL acum e o adevărată scenetă comică în legătură cu candidatul la preşedinţie. Scena din congres în care Crin Antonescu s-a ridicat în sală şi şi-a reanunţat intenţia de a candida, după ce cu scurt timp înainte se retrăsese, lăsându-l pe domnul Johannis mască, e pentru emisiunile de umor spontan. Antonescu este complet consumat ca încredere publică iar Klaus Johannis se subţiază pe zi ce trece. Când era primarul Sibiului şi apărea la o televiziune naţională o dată pe lună părea o persoană cu greutate, acum că e pe scenă în fiecare zi se dovedeşte destul de uşurel. Pe Călin Popescu-Tăriceanu îl caracterizează distincţia, prestigiul şi mandatul de prim-ministru. Îmi amintesc de o declaraţie din 2007 a primului-ministru austriac de atunci, Wolfgang Schluessel, care spunea că domnul Tăriceanu ar putea oricând să fie prim-ministru în Austria. România are nevoie de un preşedinte cu puţină subţirime boierească, după un preşedinte care s-a remarcat prin grobianism şi a cărui frate e rudă cu clanuri mafiote infecte. Cred că încrederea publică de care se bucură Călin Popescu-Tăriceanu îi vor asigura intrarea în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

A consemnat Mirel Sălăjean
(P)

18 Thoughts to “Călin Popescu-Tăriceanu este un brand al liberalismului în România”

  1. Anonim

    Mirel Talos primar de Zalau!!!

    1. Anonim

      da-te dracului 🙂 doar nu suntem mai prosti decat pana acuma. Sau poate ca ai dreptate, si prostia noastra nu are limita !

      1. Anonim

        Ma tem ca ai dreptate. In ce te priveste, desigur.

  2. Anonim

    Ahahaha! Mirel Salajean ii ia interviu lui Mirel Talos! Cat de penibili sunteti!

  3. Anonim

    @ 12:27
    Sa inteleg ca doi oameni care au acelasi nume nu pot comunica? Cat de penibil poti fi?

    1. Anonim

      Si tu chiar ai pus botul!?
      Pe langa ca-i Mirel, mai ii si Salajean? Si nu-mi spune! Lucreaza si la Magazin Salajean!

      1. Anonim

        Esti prea profund. Explica-te! Putea sa fie Ion Ion. sau Pavel Pavel

        1. Anonim

          Si totusi, nu-i! Nici Ion Ion , nici Pavel Pavel – nu ca variantele astea ar fi mai inspirate! Un interviu fabricat la comanda, platit a sa vada tiparul si nici unul dintre mari ziaristi de la Magazin nu a indraznit a se semneze…

  4. Trahanache

    Cata ipocrizie la acest Mirel Talos, sa afirmi ca ”Călin Popescu-Tăriceanu este un brand al liberalismului în România. Este un brand al onoarei, al respingerii compromisului”. Cat de prosti ne crezi sau ai uitat cand acesta s/a dus in genunchi la Ponta si i-a cerut ciolanul (cacafonia este intentionata). Sunteti doi penibili si tu si Tariceanu, cum sa vorbesti de liberalism si lupta pe care o duci pentru pastrarea identitati, cand tu esti doar coada de topr a PSD. Prin atitudinea manifestata atat tu cat si Tariceanu faceti jocurile PSD, cu ajutorul caruia veti infiinta partidul care va sta la butoniera acestuia.
    Mi-e rusine ca te-am votat.

  5. Anonim

    Este un articol publicitar intocmit si platit de Mirel Talos. Vedeti semnul (P)-publicitate.

  6. cetatean

    bani sa iasa si de la mirel si de la salajeanu tv cota tv …restu lumi f…k up

  7. Anonim

    care PNL? ce doctrin aliberala? astea au fost lucruri straine pentru voi in ultimi 20-24 de ani. Tariceanu este doar un floc in fata putulicii lui Ponta. Taricenul, cal de sub poalele lui ponta, ale PSD-ului?
    cand aud de politica, imi pare rau ca nu mergeti toti in vizita in Palestina sa va tranteasca evreii o racheta in cap si sa scape tara asta de cancerul asta, numit politicienii romani.
    Sa dea Domnul sa vat trasneasca cate unul pe zi, si sa nu stiti cui ii vine randul .

  8. Anonim

    Tăriceanu este doar „un brand” al arivismului politic. S-a băgat slugă la PSD pentru a distruge PNL. Și pentru asta trădătorului i s-a dat funcția la Senat. Un asemenea individ are tot disprețul meu!

    1. Dinica

      Parca numai al tau? Marele fante cu cinci neveste, cel care a facut cadou ungurilor „mostenirea Gojdu” din Budapesta in valoare de peste un miliard de dolari, care s-a imbogatit prin frauda, doreste din toti rarunchii sa mai ciuguleasca ceva prin alianta lui cu oamenii lui Ponta! Un prim lucru l-a realizat prin functia ce i-a fost oferita in fruntea senatului! Individul vrea insa mai mult: presedintia Romaniei! O s-a aiba la…poolivara!

  9. Anonim

    TARICEANU este primul roman care la pus la punct pe marinarul jucaus eu si familia mea o sa-l votam ca presedinte al romaniei este un om destept un mare patriot un om responsabil cinstit si cu mult bun simt a simtit la timp cum se prabuseste crin dar prea putini liberali l-au sprijinit si uite unde a ajuns PNL mare gafa istorica PACAT…….

  10. Potrivire...actuala

    ȚARĂ DE PRIPAS

    Un vechi tolbaș de vorbe late,
    Om norocos din cale-afară,
    S-a pomenit pe neașteptate
    Stăpân peste întreaga țară.

    Din ea-și făcu o prăvălie
    Și ca un negustor de treabă,
    Pentru ca-n lume să se știe,
    Prinse-a striga de la tarabă:

    ”-Poftiți aici! Oricine are
    Obrazul fără de rușine
    Și-o constiință de vânzare,
    Poftiți să faceți târg cu mine!

    Prostie, lene, lingușire,
    Eu cumpăr tot. Veniți aici!
    Și cei mai nărăviți din fire
    Mi-or fi tovarăși și amici.

    Eu dau tot felul de noroace,
    Căci sunt atoatețiitorul,
    Măriri, averi… Să vie-ncoace
    Toți trântorii ce le duc dorul!…”

    Așa, sunt zece ani de când
    Pe norocosul negustor
    Îl auzim mereu strigând,
    Și mușteriii vin de zor.

    În zece ani ce de-a lingăi
    Nu se văzura-n slujbe mari,
    Câți oameni fără căpătâi
    N-ajunseră milionari!

    Veniți si voi, străini calici,
    Și strângeți tot ce-a mai rămas!…
    Ce să mai faci? Ce să mai zici?
    Sărmană țară de pripas!

    Alexandru VLAHUȚĂ
    (1858-1919)

  11. REVOLTA

    daca nu-i erai consilier cu siguranta Tariceanu nu era „BREND”

  12. Anonim

    este un …mare care pute rau.

Leave a Comment